Ro Medicall

DİŞ PROTEZİ

DENTAL KLİNİĞİ

Diş Protezi Nedir

Protez kaybedilen dişlerin yerine koyulması amacıyla kişiye özel olarak üretilir. Hastanın kişisel ihtiyaçları doğrultusunda üretilen diş protezinin kişinin ağzına tam uyum sağlaması, doğal görünmesi ve kolay kullanım özelliğine sahip olması gerekir. Diş protezi, kaybedilen bir ya da birkaç diş yerine kullanılabileceği gibi tüm dişlerin yerine de kullanılabilir.

 

Sabit Protezler

Sabit protez uygulaması, eksik veya aşırı madde kaybına uğramış dişlerin, diş dokusuna ve rengine benzer malzemeler kullanılarak yerine konması işlemidir.


Kişiye doğal diş görünümünü ve işlevselliğini kazandırır. En çok tercih edilen uygulamadır.

Diş eksikliklerinde en fazla tercih esilen protez tipi olan sabit protezler yapılırken ağızda bulunan bazı dişlerin proteze destek olmak amacıyla küçültülmesi gerekir. Bazı hastalar tarafından bu işlem endişeyle karşılanmakla birlikte, sabit protezlerin sağladığı birçok avantaj düşünüldüğünde bu endişenin yersiz olduğu anlaşılacaktır. Sabit protezler sayesinde,

– Çiğneme fonksiyonu daha kolay bir hal alır.
– Konuşma kusurları giderilir.
– Protezin dudak ve yanakları destekliyor olması sebebiyle yüz estetiğinde önemli kazanımlar sağlanır.

Sabit protezler de diğer protez çeşitleri gibi hastanın gereksinimine, estetik beklentilerine ve ekonomik durumlarına göre farklı çeşitlerde kullanıma sunulmaktadır. Sabit protez çeşitleri arasında,

– Kuron kaplama
– Köprü
– Metal alt yapılı porselen protez
– Full metal
– Zirkonyum alt yapılı porselen protezler
– Güçlendirilmiş porselen(Empress)

Hareketli Protezler

Bu tür protezler hastanın kendi protezlerini takıp çıkarmasına olanak sağlayan özelliğe sahip bulunmaktadır. Hareketli protezler ağızdaki sağlam kalmış dişlerin yanı sıra, ağız içerisindeki yumuşak dokulardan da destek almak suretiyle işlevlerini sürdürür. Hareketli protezler hastanın ihtiyacı doğrultusunda ve eksik dişlerin sayısı kadar yapılabildiği gibi, tüm dişlerin eksik olduğu hallerde de yapılabilen bir protez çeşididir.

Bazı hastalarda kendi doğal dişlerden ve yumuşak dokulardan destek almak suretiyle yapılan protezler mevcuttur. Bu tür protezlere ‘’hareketli bölümlü protez’’ adı verilmektedir. Bazı hastalarda ise, tüm doğal dişlerin kaybedilmiş olması söz konusu olmakta, bu tür hastalara sadece diş etlerinden ve damaktan destek alarak işlevini sürdüren ‘’ tam protez’’ uygulanmaktadır.

– Damak protez
– İmplant destekli tam protez
– Diş destekli tam protez
– Parsel ( kısmi-bölümlü) protez
– Asetalli uygulama
– Hassas protez gibi çeşitler hareketli protez çeşitleridir.